Virginia Apgar Díj

A Szülészeti és Perinatológiai Aneszteziológiai Társaság vezetősége egyhangúlag elhatározta, hogy évente díjat adományoz mindazoknak, akik kiemelkedő tevékenységükkel előmozdították a szülészeti aneszteziológia és perinatológia fejlődését, és ezt a díjat Virginia Apgar-ról nevezi el.

Virginia Apgar
1909-1974

Az Apgar név ugyanúgy ismert a neonatológusok, mint a szülészek, aneszteziológusok körében. Az Apgar-érték ma már nevezetes fogalom, az újszülött állapotának értékelésének elválaszthatatlan része.

Ki volt Virginia Apgar?

Virginia Apgar azon kevés nő közé tartozott, aki pályáját akkoriban sebész orvosként kezdte a Columbia Egyetem Sebészeti Tanszékén, a 30-as években. Talán jellemző módon, de szerencsére, az akkori sebész főorvos alkalmatlannak tartotta a sebészi pályára, így aneszteziológus lett. Hamarosan megalapította az Aneszteziológiai Tanszéket, melynek vezetője lett. A Columbia Egyetemen nőként ő kapott először tanszéket.

1953-ban jelent meg közleménye, melyben az újszülött állapotának értékeléséhez egyszerűen alkalmazható pontrendszert javasolt. A pontrendszer egyszerű és gyors állapotértékelést tett lehetővé, mely meghatározta az újszülött további ellátását, és a megfelelő ellátás sok újszülött életét mentette meg. Az Apgar-érték ugyanakkor a szülészeti ellátás fokmérője lett, a tudományos eredmények értékeléskor objektíven alkalmazható paraméterré vált.

Virginia Apgar életútjával jelképezi azt az együttműködést, amely a három szakterület a szülészet, az aneszteziológia és a neonatológia között létrejött. Aneszteziológusként olyan tevékenységet folytatott, mely alapvetően meghatározta a szülészet és a neonatológia fejlődését.